Het raadsel Vermeer

Kroniek van een schildersleven

 27,50

Het meisje met de parel en Gezicht op Delft van Johannes Vermeer (1632-1675) behoren tot de meest gewaardeerde schilderijen ter wereld. Ondanks zijn vermaarde reputatie weten we zo goed als niets over de Delftse meester-schilder. Er is geen brief of ander schrijven van hem bewaard gebleven, alleen in notarisakten wordt zijn naam een enkele maal genoemd. Tekeningen, schetsen, voorstudies of andere artistieke uitingen ontbreken. Zijn biografie bestaat voor een groot deel uit vermoedens en veronderstellingen. We moeten het doen met de vijfendertig schilderijen die de tand des tijds hebben doorstaan.

Wat wilde Vermeer met zijn schilderijen zeggen, wat vertellen ze over zijn leven, wat weten we over zijn werkwijze, wie waren zijn modellen, wie zijn opdrachtgevers? Aart Aarsbergen gaat in dit boek op zoek naar de ‘man’ achter de schilder en plaatst hem in de turbulente wereld waarin hij leefde – de Gouden Eeuw. Hij brengt de schilder dichterbij door werkelijkheid, mythe en fantasie te scheiden.

Aart Aarsbergen (1953) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij was van 2001 tot 2018 hoofdredacteur van de Nederlandse editie van National Geographic. Hij publiceert in diverse media over geschiedenis, politiek, sport en literatuur.

“Een boek dat je voortdurend doet verlangen naar de kunst van Vermeer te kijken.” –  Het Parool

Podcast De Nacht van… –  NPO Radio 1

Kunsthistoricus Sanne Frequin bespreekt Het raadsel Vermeer – OVT

Afmeting:
240x170x20 mm
Gewicht:
668 gram
ISBN:
9789056159689
Druk:
1
Aantal pagina's:
240
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Paperback
Uitgiftedatum:
17-01-2023
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Art and Cooking

    Karin Gailard, Petra Hesmerg
     49,95
  • Kunst en Koken

    Kookboek van Keramiekmuseum Princessehof
    Karin Gailard
     49,95
  • Jentsje Popma

    Kunstenaar met een missie
    Erik Betten, Jan Henk Hamoen, Susan van den Berg
     27,50
  • Friese snakerijen

    Kwabornamentiek in Friesland. Invloed van elders en eigen interpretatie
    Johan R. Ter Molen
     19,90

    Friese snakerijen

    Onder de titel ‘Friese Snakerijen’ wordt in deze uitgave een aspect van het regionale erfgoed belicht dat tot dusverre nog nauwelijks aandacht heeft gekregen. Kwabornamenten in alle mogelijke vormen en toepassingen komen aan bod, om te tonen hoe deze eens zo modieuze ornamentiek een eeuw lang juichend werd gebruikt in bijna alle vormen van toegepaste kunst en daarna stilletjes verdween.

    In de zeventiende eeuw zwichtten de Nederlanden voor een nieuwe vorm van versiering die geïnspireerd leek op beenderen, huidplooien en andere zachte delen van het menselijk lichaam: kwabornamenten. Al vloeiend, lubberend en zwierend worden deze grillige vormen toegepast in goud, zilver, marmer, hout en ook op papier. In de ondefinieerbare, vervloeiende structuren zijn vaak vreemdsoortige gedrochten en grillige maskers of bizarre koppen opgenomen.

     19,90