Kijk mij!
€ 35,00
Boeken kan je niet alleen lezen, je kan er ook mee pronken.
De schitterendste boekbanden zijn de geborduurde, gemaakt van zijde, goud, zilver en parels afkomstig uit de hele wereld. Pure luxe, maar ook stille getuigen van een maatschappij in beweging.
Meer dan dertig geborduurde boekbanden uit de periode 1585-1670 hebben de tand des tijds doorstaan. Ze liggen zorgvuldig opgeslagen in musea en bibliotheken in de hele wereld. Dit was dé bloeiperiode van de borduurkunst, maar er is bijzonder weinig werk bewaard gebleven.
Textiel versleet, goud en parels werden hergebruikt. Samen met de vele portretten van mannen en vrouwen in rijkelijke kleding met fijn geborduurde lijfjes en handschoenen vertellen de boekbanden een uitzonderlijk verhaal. De eigenaars van deze pronkstukjes, veelal kerkboeken, lijken te zeggen: Kijk mij! Ik ben rijk, ik verkeer in de beste kringen, maar ik ben ook een goed christen.
MARIKE VAN ROON is sinds 2022 zelfstandig kunsthistoricus, gespecialiseerd in textielgeschiedenis. Als hoofdconservator
bij het Allard Pierson, de erfgoedinstelling van de Universiteit van Amsterdam, ontdekte zij de betekenis van de geborduurde boekband.
Gerelateerde boeken
-
-
Tames Oud
De op Ameland geboren Tames Oud (1895-1953) is een uitzonderlijke Friese kunstenaar uit de vorige eeuw. Zoals veel Amelander jongens was hij in de eerste plaats een zeeman. Vanaf 1918 werkte Tames Oud in een suikerfabriek, als glasblazer, huisschilder en -decorateur, sjouwer en kroegbaas. Niettemin werkte hij steevast aan zijn oeuvre. In 1920 vestigde Tames Oud zich in België en volgde hij de Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Hij koos voor het vak ‘kunstschilder’ toen hij eind 1938 naar Den Haag verhuisde.
Ondanks dat zijn werk sterk werd beïnvloed door Vlaamse pointillisten en expressionisten, bleef het een eigen karakter behouden. Zowel in zijn schilderijen, grafiek als tekeningen zocht Oud naar krachtige, eenvoudige vormen en koos hij onderwerpen uit het dagelijkse bestaan van boeren en vissers. De herinneringen aan zijn eiland van herkomst bleven daarbij altijd een rol spelen.
Het boek verschijnt bij de gelijknamige overzichtstentoonstelling in Museum Belvédère en de Stichting Amelander Musea, te zien van 17 juni tot en met 24 september 2023.