Kruiden kweken
€ 24,99
Alles over het kweken ven verzorgen van meer dan 50 soorten kruiden, van zaaien tot oogsten en verwerken. Een boek dat elke kruidenliefhebber en kok in huis moet hebben
Een potje met zoetgeurende basilicum of frisse peterselie in de balkonbak is niet moeilijk te kweken. Maar hoe doe je dat voor de minder gewone keukenkruiden zoals hyssop, lepelblad, onsterfelijkheidskruid, oesterblad, bergamot, citroengras, zeevenkel of dropplant?
Christian en Lode Claus, vader en zoon, zijn telgen uit een kruidenkwekersfamilie en hebben het kruiden kweken in de vingers. Er zijn geen betere gidsen denkbaar om je te adviseren bij de aanleg van je eigen kruidentuin, in volle grond, in pot en zelfs binnen in huis. Moeilijk? Helemaal niet.
Met oog voor de eigenheid van de seizoenen – want ook kruiden hebben hun topmaand – leren de kruidenkwekers alles over teelt, verzorging, bodemsamenstelling, meststoffen, water, vorstschade, oogsten en drogen. Stap voor stap leer je waar het kruid vandaan komt, welke soorten er zijn, hoe en of je het kruid moet zaaien, stekken of planten, of het kruid geneeskrachtig is en voor welke kwaaltjes het gebruikt kan worden.
Gerelateerde boeken
-
-
Droomplanten
De eerste editie van het boek Droomplanten in 1990 viel samen met het begin van een revolutie op het gebied van tuin- en landschapsarchitectuur. Tuinontwerpers Piet Oudolf en Henk Gerritsen stelden een boek samen waarin zij een nieuwe generatie vaste planten voor privétuinen en openbare ruimten beschreven. Sterke planten en grassen met een natuurlijker uitstraling, subtielere kleuren en een meer uitgesproken textuur en vorm waardoor ze ook na de bloei aantrekkelijk blijven.
Inmiddels heeft deze stijl van ontwerpen en beplanten, bekend geworden onder de naam ‘The New Perennial Movement’, de wereld veroverd en is Piet Oudolf uitgegroeid tot een wereldberoemd en veelgevraagd ontwerper.
De nieuwe editie van dit klassieke boek is aangepast aan deze tijd en bevat een groot aantal nieuwe planten en grassen, voorbeelden van plantcombinaties, praktische informatie, en veel schitterende, inspirerende foto’s. Voor liefhebbers van Oudolfs stijl van beplanten biedt het boek inzicht in de bouwstenen van deze manier van beplanten. Tegelijkertijd is het de ultieme gids om ook in eigen tuin dezelfde sfeer te bereiken.
-
Tomaat
‘Tomaat. Zelfgekweekt smaakt beter’ brengt een ode aan de zuiderse vrucht die al jaren een vaste plaats heeft in onze eetcultuur. Tomaten zijn onmisbare ingrediënten in pastaschotels, tapenades of pizza’s. Maar heb je ooit een zelfgekweekte tomaat geproefd, zongerijpt op een warm balkon, in een kas of in volle grond? Wat een smaakexplosie, wat een sensatie! Als er al een vrucht is die zoveel beter smaakt als je deze zelf kan telen, dan is het wel de tomaat.
Maar hoe begin je eraan? Van het zaaien in het voorjaar, via het uitplanten tot de oogst in de zomer: Angelo geeft alle tips en tricks mee die hij als doorgewinterde moestuinier verzamelde. Hij selecteerde vijftig oude en nieuwe variëteiten met bijzonder veel smaak. Dertig heerlijke gerechten, makkelijk te bereiden en bijzonder origineel, vormen het sluitstuk van dit boek: de tuin op tafel in de praktijk.Angelo Dorny is tuinspecialist en groenjournalist. Hij enthousiasmeert duizenden mensen via zijn boeken en sociale media. Hij teelt al ruim twintig jaar tomaten.