Plantenvademecum
€ 39,90
Of je nu een tegeltuin, een moestuin of een riant landgoed hebt, en of je nu veel of weinig tijd hebt, iedereen kan een natuurrijke tuin aanleggen. Dit boek laat zien met welke keuzes in beheer en beplanting het leven in je tuin toeneemt. Het maakt duidelijk wat biodiversiteit is. Het laat je zien dat alle tuinen samen de betekenis van een natuurgebied van formaat kunnen hebben.
Na de uitleg van de basisprincipes voor ecologisch beheer volgt een uitgebreid plantenoverzicht met foto’s, beschrijvingen en tips gericht op bloembezoek door bijen en vlinders. Een overzicht van de meest voorkomende wilde bijen en enkele handige tabellen helpen je verder op weg. Het Plantenvademecum voor wilde bijen, vlinders en biodiversiteit in tuinen is dé vraagbaak voor professionals en amateurs.
Tekst en fotografie zijn van planten- en bijenexpert Arie Koster, autoriteit op het gebied van biodiversiteit.
Gerelateerde boeken
-
Rentmeester van nature
Dankzij natuurbeschermers van het eerste uur zijn de belangrijkste natuurgebieden in Nederland behouden gebleven. Naast mensen als Heimans en Thijsse speelde ook Van Tienhoven, een van de eerste voorzitters van de Vereniging Natuurmonumenten, een cruciale rol. In Rentmeester van nature beschrijft Frank Saris hoe de ontplooiing van deze nieuwe rijke parallel liep met belangrijke ontwikkelingen binnen de natuurbescherming enerzijds en het (aristocratisch) al dan niet zelf verworven landgoederenbezit anderzijds.
De natuurbeschermingselite koos onder leiding van Van Tienhoven lange tijd voor een weg via de hoogste gezagsdragers, ten voordele van het eigen grootgrondbezit. De Tweede Wereldoorlog vormde voor hem een hoogtepunt en succesverhaal van deze neocorporatistische praktijk van ‘polderen van bovenaf’. De gevolgde strategie veranderde in de bezettingstijd niet wezenlijk; de machtspositie van de gesprekspartners wel, en daarmee de uitkomst. Van Tienhoven zat midden in de oorlog op het toppunt van zijn invloed en macht, iets dat hijzelf steeds nastreefde en dat hij met steun en in de geest van de bezetter sneller vorm kon geven.Frank J.A. Saris (1952) is natuurbeschermer, vogelonderzoeker en natuurontwikkelaar en werkte bij zelfstandige onderzoeksorganisaties. In 2018 verscheen zijn biografie Natuurbescherming als hartstocht, over Victor Westhoff (natuurbeschermer periode 1945-2000).
-
Praktijkgids fossielen
De geheel hernieuwde Praktijkgids fossielen is een echte aanrader voor iedere liefhebber en fossielenverzamelaar die op serieus niveau in zijn vrije tijd of professioneel te maken krijgt met fossielen. Op toegankelijke en vakkundige wijze beschrijft Anne Schulp, een van de meest ervaren paleontologen van Nederland, hoe en waar je fossielen kunt zoeken, preparen en bewaren. Hij geeft een actueel overzicht van de nieuwste methodes en technieken die van pas komen bij het opzetten én beheren van een fossielenverzameling.
-