Stille krachten van Brussel

Bert van Slooten, Tijn Sadée

 17,90

Let op! Verwacht rond 15-02-2024

Welke Nederlanders hebben invloed in het Brusselse moeras? Wie zijn de Nederlandse topdiplomaten, lobbyisten, waterdragers en gewone ambtenaren die het beleid bepalen in Europa? Wat drijft de stille krachten achter de macht, hoe ziet hun werkdag eruit, op welke knoppen drukken ze, wat is hun invloed? Van Angelina Eichhorst, de rechterhand van buitenlandbaas Borrell, tot de Brusselse top-fixer Gert Jan Koopman. Van de onbekende topambtenaar bij de afdeling Trade – Laura van Kampen – tot de directeur van Transparency International, Michiel van Hulten.

Aan de vooravond van de Europese verkiezingen in juni 2024 ontmoeten de auteurs 24 bijzondere Nederlanders die achter de schermen, in de Brusselse EU-bubbel én aan Europa’s rafelrand meesleutelen aan de toekomst van Europa.

Stille krachten van Brussel is geschreven door Tijn Sadée en Bert van Slooten, de auteurs van Het Brusselse Moeras. Opnieuw een prachtige inkijk in de Brusselse wettenfabriek.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
128
Druk:
1
Datum verwacht:
15-02-2024
ISBN:
9789464711745

Gerelateerde boeken

  • Stille krachten van Brussel

    Bert van Slooten, Tijn Sadée
     17,90
  • Past het dier nog op ons bord? 

    Past het dier nog op ons bord? Deze vraag houdt de Wageningse wetenschapper Imke de Boer al lange tijd bezig. De huidige veehouderij draagt bij aan de klimaatcrisis en het verlies van biodiversiteit. Moeten we daarom allemaal veganist worden? Misschien niet. Het is mogelijk dieren alleen nog te voeren met biomassa die wijzelf toch niet kunnen eten, zoals reststromen en gras. Dan past een beetje dierlijk voedsel wel in een duurzaam dieet. Maar is zo’n dieet nog wel gezond voor ons? En willen we überhaupt nog wel dieren houden en doden voor de productie van ons voedsel?
    Dit boek neemt je mee op een persoonlijke reis langs al deze vragen, en biedt de wetenschappelijke basis die nodig is voor het formuleren van antwoorden.

    Imke J.M. de Boer is hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen aan Wageningen University & Research en heeft het bedrijf De Boer en Voedsel. Als systeemdenker wil zij bijdragen aan een duurzame voedseltoekomst. Voor haar visie daarop ontving ze, samen met haar team, de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize.

     19,90
  • Vrije staatkundige stellingen

    Franciscus van den Enden
     19,90

    Vrije staatkundige stellingen

    Vrijheid, gelijkheid en broederschap. Die termen associëren we met de Franse Revolutie. Toch zijn deze begrippen ouder. Ze komen al op deze wijze voor in de Vrije Politieke Stellingen van de Nederlandse filosoof Franciscus van den Enden, de leraar van Spinoza. Het betreft een radicaal Verlichtingsgeschrift uit 1665 waarin de auteur pleit voor ‘evengelijkheid’, zowel in het recht en de economie als in de politiek.
    Van den Enden beschrijft de ideale republikeinse democratie, waarin zo veel mogelijk burgers onderwijs krijgen en stemrecht hebben. Ook pleit hij voor vrijheid van seksualiteit. Voor het eerst wordt deze opmerkelijk vlot geschreven tekst hier in modern Nederlands gepresenteerd, met een inleiding door de Britse Verlichtingsexpert Jonathan Israel.

    Franciscus van den Enden runde de Latijnse school in Amsterdam. Toen hij een lesverbod kreeg, nam zijn leven een spannende wending. Hij raakte betrokken bij een complot tegen Lodewijk XIV. Zijn moordplan lekte uit en hij eindigde aan de galg in Parijs. Zijn geschriften zijn lang zoek geweest. Pas enkele decennia geleden werd duidelijk dat hij de auteur was van de Vrije Politieke Stellingen.
    Hertaling: Corinna Vermeulen

     19,90