Stille krachten van Brussel

Bert van Slooten, Tijn Sadée

 17,90

Wie zijn de Nederlandse topdiplomaten, lobbyisten, waterdragers en gewone ambtenaren die het beleid bepalen in Europa? Wat drijft de stille krachten achter de macht, hoe ziet hun werkdag eruit, op welke knoppen drukken ze, wat is hun invloed?

Aan de vooravond van de Europese verkiezingen in juni 2024 ontmoeten de auteurs 25 bekende en minder Nederlanders – die achter de schermen, in de Brusselse EU-bubbel én aan Europa’s rafelrand meesleutelen aan de toekomst van Europa. Van Angelina Eichhorst, de rechterhand van buitenlandbaas Borrell, tot de Brusselse diplomaat en woordkunstenaaar Robert de Groot. Van de onbekende topambtenaar bij de afdeling Trade – Laura van Kampen – tot de directeur van Transparency International, Michiel van Hulten.

Stille krachten van Brussel is geschreven door Tijn Sadée en Bert van Slooten, de auteurs van Het Brusselse Moeras.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
128
Druk:
1
ISBN:
9789464711745
Gewicht:
225 gram
Afmeting:
217x142x15 mm
Uitgiftedatum:
25-03-2024

Gerelateerde boeken

  • Stille krachten van Brussel

    Stille krachten van Brussel

    Bert van Slooten, Tijn Sadée
     17,90
  • De mens is geen plaag

    De mens is geen plaag

    Over samenleven met 10 miljard mensen op aarde
    Cees Buisman
     17,90
  • Slimme streken

    Slimme streken

    De kracht van het platteland
    Gert-Jan Hospers
     21,95

    Slimme streken

    Rust en ruimte, loeiende koeien en noaberschap. Over clichés heeft het platteland niet te klagen. De stad zou staan voor moderniteit, dynamiek en vertier, het platteland voor natuur, landbouw en tradities. Maar klopt dat beeld nog wel? Dit boek laat zien dat de verschillen tussen stad en land minder groot zijn dan vaak wordt beweerd. Het platteland is steeds meer verstedelijkt. Zelfs in de meest afgelegen dorpen zijn inwoners verbonden met de ‘global village’. En in de dorpshoreca kun je naast schnitzels gewoon sushi en street food krijgen. Op sommige terreinen loopt het platteland zelfs voor op de stad. Zo zijn er maar weinig sectoren waarin technologie zo’n grote rol speelt als in de landbouw. Met hun robots, drones en agro-apps zijn boeren ware hightechondernemers geworden. Voor vernieuwing op het gebied van mobiliteit, energie en ouderenzorg moet je ook op het platteland zijn. Dorpelingen maken gebruik van deelauto’s, verenigen zich in energiecoöperaties of zetten zorgvoorzieningen nieuwe stijl op. Het zijn ‘slimme streken’ waarvan stadsbewoners nog wat kunnen leren. Wordt het niet eens tijd voor de verlandelijking van de stad?

    ‘Slimme streken: de kracht van het platteland’ is verplichte kost voor opiniemakers, adviseurs en mensen die werkzaam zijn bij rijk, provincie en gemeenten. Daarnaast is het boek een aanrader voor verstokte stedelingen die het platteland alleen maar kennen van vakantie.

    Prof.dr. Gert-Jan Hospers (Enschede, 1974) is bijzonder hoogleraar Transitie in Stad en Regio aan de Radboud Universiteit en economisch geograaf aan de Universiteit Twente. Verder is hij directeur van Stichting Stad en Regio, een stichting die zich inzet voor stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat. Hij heeft diverse boeken geschreven, onder meer over gevoelsgeografie, citymarketing, demografische krimp en kustregio’s.

     21,95