Waterplanten en waterkwaliteit

Gerben van Geest, Fons Smolders, Jan Roelofs

 39,90

De zorg voor een goede waterkwaliteit vereist diepgaande kennis over de processen die deze kwaliteit sturen en hoe waterplanten hierop reageren.
Waterplanten en Waterkwaliteit geeft een grondig en actueel overzicht van de kennis over dit onderwerp. Deze kennis is de afgelopen decennia vele malen succesvol toegepast bij het ecologisch herstel van wateren.

Het boek gaat in op de volgende aspecten:
• De basisprincipes van biogeochemische en fysisch-chemische processen die van belang zijn voor watersystemen.
• Het belang van verschillende sturende factoren voor waterplanten, zoals anorganisch koolstof, nutriënten en saliniteit.
• Een beschrijving van stressoren die van invloed zijn op de waterkwaliteit. Hierbij gaat het onder andere om vermesting, verzuring, verzilting en klimaatverandering.
• Het landschapsperspectief: hoe functioneert het landschap van nature en op welke manier wordt dit aangetast door menselijk handelen? Inzicht hierin is essentieel voor de keuze van de juiste herstelmaatregelen.

Hiermee is dit boek onmisbaar voor aquatisch ecologen, docenten, studenten, en water- en natuurbeheerders in Nederland en België.

De redacteuren Gerben van Geest, Fons Smolders en Jan Roelofs zijn verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Onderzoekcentrum B-WARE en Van Geest Ecologie.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
384
Druk:
1
ISBN:
9789464712575
Gewicht:
1192 gram
Afmeting:
250x182x32 mm
Uitgiftedatum:
15-04-2025

Gerelateerde boeken

  • Zakgids roofvogels en uilen

    De Zakgids roofvogels en uilen is de ideale vogelgids voor wandelingen en vogelexcursies. Hij past in elke binnenzak en maakt het je makkelijk om alle soorten roofvogels en uilen te herkennen.
    De gids bevat honderden nieuwe foto’s en geeft compacte en overzichtelijke informatie over kenmerken als:

    • Beschrijving van de verspreidingsgebieden en trek
    • Tekeningen van de silhouetten en de jizz
    • Rui en kleden
    • Gelijkende soorten
    • Vergelijkingsplaten met pijlaanwijzingen naar de
    typische kenmerken per soort.

    Ideale gids voor in de binnenzak.

    Lars Gejl is een van de beste natuurfotografen van de wereld en gespecialiseerd in vogelfotografie.

     19,90
  • Historia naturalis: de avibus

    Historia naturalis: de avibus

    Vogels in de cultuur
    Marcel De Cleene
     39,95

    Historia naturalis: de avibus

    In de roep van de kievit kan men ‘komm mit’ horen, daardoor werd de vogel symbool van de dood: als er een kievit in de buurt was, leidde men daaruit een sterfgeval af. Grote, trekkende watervogels als zwanen, kraanvogels, reigers en ooievaars brachten kinderzieltjes mee uit het Andere Land, die dan in hetzelfde jaar geboren zouden worden. Het populaire verhaaltje dat ooievaars baby’tjes aan huis brachten vindt hier zijn oorsprong. Gieren en raven die over het slagveld zweefden waren voortekenen van een veldslag die slecht zou aflopen. Duitse boeren meenden de prijs van graan af te kunnen leiden uit het aantal roepjes van de kwartel …

    Historia naturalis de avibus brengt natuur en cultuur samen. Het boek legt verbanden en openbaart grensverleggende inzichten in de belangrijke rol die vogels spelen in de symboliek, emblemen, heraldiek, rituelen, mythologie, devotie, magie, volksgeloof en in onze taal.

    Een bijzonder rijke informatiebron, prachtig geïllustreerd met ingekleurde gravures van vogels uit de Histoire Naturelle van Georges-Louis Leclerc de Buffon.

    Emeritus prof. dr. Marcel De Cleene is plantenfysioloog. Hij was werkzaam aan de Universiteit Gent.

     39,95
  • Mijn grauwe ganzen

    Iedereen kent de grauwe gans. In enkele decennia is hij uitgegroeid van een zeldzame tot een massaal voorkomende vogel. Hij is geliefd en verguisd, en regelmatig onderwerp van verhitte debatten tussen natuurbeschermers en boeren. Wat maakt deze vogel bijzonder?
    Berend Voslamber deed veertig jaar onderzoek naar grauwe ganzen en kent deze vogel als geen ander. In Mijn grauwe ganzen beschrijft hij het hele leven van de vogel, van ei tot volwassen dier. Hij toont aan hoe succesvol de grauwe gans als broedvogel was (bijvoorbeeld in de Ooijpolder) en hoe in de loop van de tijd de biotoop veranderde, zoals tijdens hun verblijf in de Dollard. Veel informatie geeft de auteur aan de hand van opmerkelijke individuen.
    Naast de vogels komen ook de ontwikkelingen in zijn onderzoek en de mensen die de auteur tijdens zijn werk ontmoette aan bod. Daarbij gaat hij met name diepgaand in op het tellen en het ringen van de vogels en wat dat oplevert aan kennis.

    Berend Voslamber is in Nederland dé deskundige op het gebied van grauwe ganzen. Hij werkte ruim twintig jaar als bioloog bij Sovon – vogelonderzoek Nederland en werd al op jonge leeftijd geboeid door het fenomeen gans.

     27,90