Wit goud, groene woestijn
€ 24,90
De Friese zuivelsector veranderde na 1945 ingrijpend. Kleine zuivelfabrieken en melkveehouderijen werden grootschalige bedrijven. Handmatig werk werd op grote schaal gemechaniseerd. De productiviteit nam enorm toe, terwijl het aantal boeren en werknemers sterk afnam. Tegelijkertijd nam de milieuvervuiling toe, het landschap werd minder divers, en de biodiversiteit in het agrarisch gebied nam af.
De invloed op milieu en landschap staan vandaag de dag volop in de publieke belangstelling, zoals blijkt uit boerenprotesten en discussies over klimaatverandering. Er is een luide roep om duurzame voedselproductie. Landbouworganisaties en regionale overheden spelen vandaag de dag een steeds grotere rol bij het realiseren van deze duurzaamheidstransitie. Maar welke rol speelden regionale actoren tijdens de ingrijpende innovatieprocessen in de naoorlogse Friese zuivelsector? Dit boek laat dit aan de hand van de naoorlogse geschiedenis van zuivelproductie in Friesland zien.
Ronald Plantinga is gepromoveerd op zijn onderzoek naar de rol van regionale organisaties bij de ontwikkelingen in de Friese zuivelsector, en is nu werkzaam als docent en onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen.
Gerelateerde boeken
- 
	Landbouw voor iedereen€ 22,90Het hoopvolle en persoonlijke verhaal van een pionier in de duurzame landbouw. De Nederlandse landbouw verkeert in zwaar weer, maar gelukkig zijn er talloze mensen die aan duurzame oplossingen werken. Eén van de mensen van het eerste uur is Piet van IJzendoorn. Hij was in 1982 de eerste biologische boer in de net drooggelegde Flevopolder. Zijn boerderij groeide uit tot een succesvol en veelzijdig bedrijf met een bakkerij, een manege en dagbesteding voor jongeren met psychiatrische problemen. Hij was de eerste beheerder van de Oostvaardersplassen en de eerste met een windturbine op het erf. Met tomeloze energie gaf hij invulling aan zijn levensfilosofie: landbouw moet niet langer een businessmodel zijn, maar voorzien in onze basisbehoeften, in harmonie met de aarde. Hoe deed hij dat? Waar haalt hij zijn kracht en motivatie vandaan? Welke denkers hebben hem geïnspireerd? Hoe ging hij om met de tegenwerking en fraude, de helse pijnen die hem kwelden? De auteur geeft een levendig portret van boer Piet, dat hij plaatst in de ontwikkelingen van de landbouw gedurende de afgelopen 40 jaar. 
- 
	
- 
	






