In de diepzee is geen licht (maar wel rijkdom)

Over moed, mangaanknollen, pompeiiwormen en een bewoonbare wereld
Pieter van Dooren

 27,50

Nu we voor onze hernieuwbare energie dringend behoefte hebben aan zeldzame metalen als nikkel, kobalt, neodymium, wordt de diepzee en haar mangaanknollen plots interessant. Maar de diepzee is zoveel meer dan de bron van onmisbare metalen. Ze is klimaatbuffer, zuurstofleverancier, afvalverwerker en voedsel voor miljoenen.

Dit boek schetst voor het eerst dat brede beeld. In een heldere, soepele taal neemt Pieter Van Dooren ons mee naar het ‘achtste continent’, het enige dat de mens nog steeds niet heeft bezet. We ontmoeten bizarre wezens, duikers en duikboten, onderzoekers en militairen, diepzeegeisers en schuivende continenten. Hoe heeft het leven zich aan de diepte en de duisternis aangepast? Wat hebben wij mensen aan de diepzee? Een epische reis naar onbekend en onbetreden gebied.

Pieter Van Dooren was jarenlang journalist wetenschap bij De Standaard. Bij Sterck & De Vreese verschenen eerder En nu
naar Mars en Waar zijn ze dan? De jacht op buitenaards leven.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
200
Druk:
1
ISBN:
9789464711172
Gewicht:
558 gram
Afmeting:
240x168x19 mm
Uitgiftedatum:
22-08-2023

Gerelateerde boeken

  • Meesters van de magie

    Meesters van de magie

    Een geschiedenis van het westerse occultisme
    Ruud Vermeer
     34,90
  • Shared space

    Shared space

    Een innovatief verkeersconcept zonder regels
    Karin Broer, Pieter de Haan, Sjoerd Nota
     22,50
  • De Deventer karaktermoord

    Geen zaak houdt Nederland zo bezig als de Deventer moordzaak. De steenrijke weduwe Wittenberg werd in 1999 gewurgd en vervolgens meerdere keren met een mes gestoken. De rechter veroordeelde ‘de boekhouder’ Ernest Louwes. Er bleven echter twijfels. Maurice de Hond kwam met een alternatief scenario: ‘de klusjesman’ zou de echte dader zijn. Over de hetze die vervolgens ontstond, verscheen een podcast van Human en de bioscoopfilm De veroordeling. Beide suggereerden dat Ernest Louwes toch de dader moest zijn.

    Een foute conclusie, stelt de wetenschapsfilosoof Ton Derksen in dit boek. Het is noch “de klusjesman” noch Louwes. Louwes had de schijn tegen, maar hij heeft een sluitend alibi. Zelfs het DNA pleit hem vrij. Het zit op de verkeerde plek. Louwes pleegde geen moord, het Openbaar Ministerie en de media pleegden karaktermoord op hem.

    Ton Derksen is emeritus-hoogleraar wetenschapsfilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde meerdere boeken over gerechtelijke dwalingen, waaronder het bekende Lucia de B. Dit spraakmakende boek vormde de aanzet tot een herziening van de zaak tegen deze Haagse verpleegster. Derksen analyseerde vervolgens ook denkfouten in andere zaken. Het leidde tot de boeken Leugens over Louwes, Dubbel gedwaald, De butlermoord en Verkeerde plaats, verkeerde tijd (over de zaak Olaf H.) Over de zaak Baybasin, waarin sprake is van vervalst bewijs, schreef hij meerdere boeken, waaronder Verknipt bewijs en De Baybasin-taps. Naast deze casusgerichte werken publiceerde Derksen enkele boeken over foutmarges en denkfouten bij rechtsinstanties, waaronder Het O.M. in de fout, Onschuldig vast en Het falen van de Hoge Raad. Hoe de rechtspraak wel met de feiten om dient te gaan beschreef hij in De ware toedracht, over de valkuilen van waarheidsvinding in strafzaken. Derksen schrijft niet alleen over het recht. Hij publiceerde ook boeken over wetenschapsfilosofie en bracht ook een dichtbundel uit over schilderijen van Jeroen Bosch.

     19,90
  • In staat van beleg

    In staat van beleg

    Handboek voor militairen (4de eeuw voor Christus)
    Aeneas Tacticus
     19,90