De Viking vanbinnen

Over IJslanders en hun verhalenwereld

 29,90

Voor een onherbergzaam eiland vlak onder de poolcirkel, met nog geen 400.000 inwoners, heeft IJsland een onvoorstelbare invloed uitgeoefend op de westerse cultuur. Wagners opera’s, Tolkiens Lord of the Rings, Hollywood-kaskrakers over de dondergod Thor … ze zijn allemaal schatplichtig aan de literaire cultuur van deze piepkleine samenleving. In dit magische land zijn eeuwenoude verhalen over elfen en trollen nog altijd springlevend en vormen middeleeuwse saga’s de ruggengraat van het eigentijdse zelfbeeld.

In De Viking vanbinnen brengt IJslandkenner Simon Halink dit unieke verhalen-universum in kaart en laat hij zien hoe het verre verleden nog steeds van vitaal belang is voor het heden. Wat heeft geloof in elfen te maken met moderne stadsplanning? Waarom ervaren veel buitenlandse bezoekers iets van hun eigen oorsprong op deze lavarots? En hoe hebben de oude Vikinggoden het nationale bewustzijn van de moderne IJslander gevormd?

Dit boek is een ode aan de kracht van de verhalen die zo bepalend zijn voor de IJslandse cultuur.

Simon Halink (1983) studeerde geschiedenis en germanistiek en promoveerde op het IJslands nationalisme. Hij publiceerde over de link tussen landschap en identiteit, voorstellingen van IJsland in nazi-Duitsland en de rol van saga’s en mythologie in het nationale denken. Simon woont in Reykjavík en is werkzaam als onderzoeker aan de Fryske Akademy in Leeuwarden.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Noordboek
Aantal pagina's:
336
Druk:
1
ISBN:
9789464711011
Gewicht:
662 gram
Afmeting:
242x170x31 mm
Uitgiftedatum:
08-11-2023
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Dwaaltaal

    Populaire uitdrukkingen, gezegdes en woorden waar niets van klopt
    Jurriën Rood
     17,90
  • Buurtaal

    Praktische gids voor het Nederlands in België en Nederland
    Miet Ooms
     24,90
    E-book: € 17,99

    Buurtaal

    In Nederland en Vlaanderen spreken we dezelfde taal. Althans, dat denken we. Hoewel we veel ‘Nederlands’ delen, zijn beide ‘Nederlandsen’ niet helemaal identiek. Die grote verschillen en nuances in uitspraak en woordenschat zorgen voor hilariteit, ergernis, discussies en soms misverstanden en onbegrip. Betekent ‘Wat een enerverende dag’ wel hetzelfde in
    Nederland en Vlaanderen? In welke volgorde kun je de werkwoorden ‘moeten’, ‘hebben’ en ‘gedaan’ op het einde van een bijzin plaatsen? Kun je spreektalige woorden als het Vlaamse ‘goesting’ en het Nederlandse ‘optyfen’ wel in geschreven teksten gebruiken? Hoe Vlaams mag je tekst zijn voor een Nederlands publiek en omgekeerd, hoe Nederlands voor Vlaamse lezers? En bestaat een neutrale Nederlandse tekst voor het hele taalgebied wel? In dit boek staan het Belgisch- en Nederlands-Nederlands broederlijk naast elkaar. Met aandacht voor de historische achtergrond van de taalontwikkeling en
    de cultuurverschillen tussen Nederland en Vlaanderen. Met vele rake voorbeelden en handige lijstjes voor onmiddellijk gebruik.

    Miet Ooms is vertaler, variatielinguïst en taalliefhebber pur sang. Op haar website taalverhalen.be vertelt ze met veel liefde en verwondering over taalvariatie in het Nederlands.

     24,90
  • Baardman en boterkontje

    De vogel en zijn naam
    Toine Andernach
     22,50

    Baardman en boterkontje

    Heet de fuut fuut omdat ie ‘fuut’ roept? Houdt de ijsvogel van ijs en kan de putter putten?
    Dit soort vragen houdt vogelliefhebbers en taalliefhebbers bezig. In dit boek verklaart Toine Andernach in informatieve en soms hilarische verhalen de herkomst van raadselachtige vogelnamen voor voor vogel- en taalliefhebbers en verweeft die met zijn persoonlijke ervaringen. De verhalen zijn voorzien van prachtige 18de en 19de-eeuwse prenten en bijzondere foto’s.

    Toine Andernach is een enthousiaste vogelaar met passie voor taal. Of moeten we zeggen een taalkundige met passie voor vogels?

     22,50
  • Halfhaantje en de Hardrijder

    De mooiste, grappigste en griezeligste volksverhalen uit Nederland en Vlaanderen
    Imre Koekenbier, Jens Klein, Myrthe Osse, Theo Meder, Wilmy van Ulft
     24,90