De Viking vanbinnen

Verhalen en de IJslandse identiteit
Simon Halink

 26,90

Let op! Verwacht rond 31-10-2023

Voor een kaal en onherbergzaam eiland net onder de poolcirkel, met ongeveer evenveel inwoners als de gemeente Utrecht, heeft IJsland een onvoorstelbare invloed uitgeoefend op de westerse cultuur. In dit magische land van gletsjers en vulkanen met onuitspreekbare namen zijn eeuwenoude verhalen over elfen en trollen nog altijd springlevend en vormen middeleeuwse saga’s de ruggengraat van een modern Viking-imago. De opera’s van Wagner, Tolkiens Lord of The Rings … allemaal zijn ze schatplichtig aan de rijke cultuur van dit piepkleine literatuurvolk.
In De Viking vanbinnen brengt IJslandkenner Simon Halink dit unieke verhalenuniversum in kaart en laat hij zien hoe het verre verleden nog steeds van vitaal belang is voor het heden. Wat heeft geloof in elfjes te maken met moderne stadsplanning? Waarom ervaren buitenlandse bezoekers iets van hun eigen oorsprong op deze lavarots? En hoe hebben de oude Vikinggoden vormgegeven aan het nationale bewustzijn van moderne IJslanders?
Dit boek is een ode aan de kracht van verhalen en aan het samenspel tussen heden en verleden, tussen realiteit en verbeelding, dat zo bepalend is voor de IJslandse cultuur.

Simon Halink (1983) studeerde Geschiedenis en Germanistiek in Utrecht en Berlijn en promoveerde in Groningen op een proefschrift over IJslands nationalisme. Hij publiceerde onder meer over de link tussen landschap en identiteit, voorstellingen van IJsland in nazi-Duitsland en de rol van saga’s en mythologie in het nationale denken. Hij woont met zijn gezin in Reykjavík en is werkzaam als onderzoeker aan de Fryske Akademy in Leeuwarden.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Noordboek
Aantal pagina's:
256
Druk:
1
Datum verwacht:
31-10-2023
ISBN:
9789464711011

Gerelateerde boeken

 • Vertellen is een kunst

  De geschiedenis van Karel ende Elegast
  Jozef Janssens
   27,50

  Vertellen is een kunst

  Er is vermoedelijk geen enkele andere historische figuur die zo vaak werd gebruikt, misbruikt, vertekend en voor ideologische karren werd gespannen als Karel de Grote († 814). De vele middeleeuwse Karelverhalen bevestigen zijn bijzondere status. Karel ende Elegast, wellicht ontstaan rond 1250, was meer dan 300 jaar bijzonder populair. In tegenstelling tot andere Karelverhalen krijgt de keizer de hoofdrol. De onbekende dichter laat hem, op bevel van
  God, ’s nachts anoniem door een donker bos trekken om te gaan stelen. Hij komt er zijn afvallige leenman Elegast tegen die een meesterdief blijkt te zijn … O schande, een keizer die uit stelen gaat! Jan van Boendale en Jacob van Maerlant, twee andere grootheden uit de middeleeuwse literatuur, waren verontwaardigd over zoveel roddels rond de grote Karel. De lezers en luisteraars van toen hadden lak aan deze bedenkingen en smulden van dit verhaal vol oeroude motieven, gebracht
  door een geniale verteller met een boodschap. Karel ende Elegast is ook vandaag het meest gelezen verhaal uit de Middelnederlandse literatuur. Professor Jozef Janssens, specialist middeleeuwse literatuur, reconstrueert de diverse gezichten van deze vorst die tot op vandaag boeit. Prof. Jozef Janssens is emeritus hoogleraar Cultuurgeschiedenis
  en Geschiedenis van de middeleeuwse, Nederlandse en Europese literatuur aan de K.U.Brussel. Hij publiceerde verschillende werken over de middeleeuwse letterkunde en geschiedenis.

   27,50
 • Wat gebeurt er in het Nederlands? 

  Over taal, frequentie en variatie
  Lauren Fonteyn, Marten van der Meulen, Nicoline van der Sijs
   24,95

  Wat gebeurt er in het Nederlands? 

  Wat betekent het als een woord, zin of uitspraak vaak voorkomt, of juist bijna nooit? Deze ogenschijnlijk simpele vraag is het uitgangspunt voor een grote verscheidenheid aan bijdragen, die kijken naar de Nederlandse taal in al zijn rijkdom. Taal vroeger, taal nu, en de veranderingen die plaatsvonden. Over uitspraak en grammatica, over meta foren, uitdrukkingen en nog veel meer, vertellen 60 neer landici uit Nederland, Vlaanderen en Suriname. Nicoline van der Sijs is als senior-onderzoeker verbonden aan het Instituut voor de Nederlandse Taal en als hoogleraar historische taalkunde van het Nederlands aan de Radboud Universiteit. Lauren Fonteyn is verbonden aan de Universiteit Leiden als onderzoeker en docent (toegepaste) taalkunde. Marten van der Meulen promoveert aan de Radboud Universiteit en schrijft, spreekt en blogt over taal voor ieder publiek.

   24,95
 • Hebban olla vogala en nog zoveel meer

  Taalreis door de eerste eeuwen van het Nederlands
  Peter Alexander Kerkhof
   24,95
 • De Viking vanbinnen

  Verhalen en de IJslandse identiteit
  Simon Halink
   26,90