Jopie Huisman

Schilder van het mededogen
Eelke Lok

 34,90

Jopie Huisman werd beroemd omdat hij het vak van voddenboer combineerde met schilderen. Het (her)gebruiken van oude goederen werd voor hem belangrijk toen hij zijn eigen leven spiegelde in een versleten melkersbroek. Hij schilderde die broek met een gevoel van mededogen.

Het gaf hem de stimulans om de maatschappij in die weggegooide goederen te verbeelden, met een precisie en concentratie die verbluffend was. Daarmee maakte hij een belangrijke stap als schilder; eerder schilderde hij vooral het landschap rond zijn geboorteplaats Workum.

Dit boek bevat het verhaal over Jopie en toont alle belangrijke schilderijen uit de collectie van het Jopie Huisman Museum in Workum.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
192
Druk:
1
ISBN:
9789056159610
Uitgiftedatum:
19-07-2024
Gewicht:
1311 gram
Afmeting:
307x242x20 mm

Gerelateerde boeken

 • Het Genootschap

  Een modern feuilleton
  Wim Huijser
   22,90
 • Het dialectendoeboek

  De schatkamer van 90 jaar Meertens Instituut
  Marc van Oostendorp, Simone Wolff
   17,50

  Het dialectendoeboek

  Het Meertens Instituut in Amsterdam verzamelt al 90 jaar gegevens over de Nederlandse dialecten. Medewerkers van het instituut trokken het land in om overal, eerst met pen en papier, later met bandrecorders en nog later laptops, opnamen te maken van hoe mensen spraken. De klok werd stilgezet en na een kopje koffie vertelden mensen hoe het leven en hoe de taal vroeger was. Omdat
  vanaf het begin vooral ook oudere mensen werden geïnterviewd, krijgen we zo een inkijk in de taal van de Nederlanders tot diep in de negentiende eeuw. In de afgelopen decennia heeft het Meertens Instituut heel veel gegevens uit dat onderzoek gedigitaliseerd en online geplaatst: duizenden uren geluidsopnamen, door lokale dialectliefhebbers ingevulde vragenlijsten, landkaarten waarop is ingetekend waar bepaalde woorden werden gebruikt, en veel meer. Het is een digitale schatkamer voor onderzoekers.

  In het Dialectendoeboek demonstreren 35 dialectwetenschappers op een aanstekelijke manier wat er allemaal te halen is en op welke manier iedereen zelf het goud kan delven uit de digitale mijnen die vierentwintig uur per dag open liggen.

  Het Meertens Instituut houdt zich bezig met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.

   17,50
 • Stabij

  Fryske ferzje
  Douwe Kootstra, Tjibbe Hooghiemstra
   17,90

  Stabij

  Tjibbe Hooghiemstra (byldzjend keunstner) en Douwe Kootstra (skriuwer en ferteller) ha in soad niget oan stabijen. Tjibbe hat al jierren sokke hûnen. Dy ynspirearren him ta in grutte seary tekeningen.

  Los fan Tjibbe syn ferbyldingen skreau Douwe ferhalen dy’t ien oerienkomst ha: in stabij spilet de haadrol. De miks fan byld en tekst makket Stabij ta in bysûnder boek. Gjin hûneboek yn de klassike sin mar in oade oan de minske yn it bist.

   17,90