Spiegel en sonde
€ 22,90
Als tandartsassistente Doutsen (echtgenote, moeder en minnares) een nieuwe baas krijgt, gaat er opeens van alles mis. Omdat ze steeds dingen vergeet, bekenden niet meer herkent en regelmatig verdwaalt, raakt ze in paniek. Ze dreigt de controle over haar leven te verliezen en wil daarom haar vroegere beroep van beeldend kunstenaar weer op zich nemen.
Als Anniek, de zus met wie ze al tientallen jaren geen contact heeft, haar wil spreken, raakt alles in een stroomversnelling en komen er zaken aan het licht die Doutsen liever verborgen wil houden.
Op meenemende wijze vertelt Jetske Bilker (1960) dit aangrijpende, en soms humoristische, verhaal over de angst voor alzheimer. Ze won daarmee de Gysbert Japicxpriis 2023, de belangrijkste prijs voor Friese literatuur.
Gerelateerde boeken
-
Fûgels yn ús
De ferhalen yn dizze bondel binne licht absurdistysk fan toan en koart en krêftich. Mei emoasje en gefoel foar taal nimt Catharina Lautenbach de lêzer mei yn humoristyske situaasjes, famyljekonflikten en geheimen. Ferskate personaazjes passearje yn fûgelflecht de revu en sjogge har steld foar fragen en problemen dy’t yntrigearje. Faak komt in ûnferwachte ûntjouwing ta stân.
Catharina Lautenbach is berne yn Drachten (1964). Fûgels yn ús is har literêre debút.
-
Martha’s labyrint
Een filmscenario waard!
‘Verschooris is een ongelooflijke speurneus die écht baanbrekend werk doet’ – Stefan Hertmans in Humo
Na de Anschluss van maart 1938 vlucht de Weens-joodse biologe Martha Geiringer, lid van de illegale Revolutionäre Sozialisten, naar België. In Gent maakt ze kennis met de arts Yvonne Fontaine, lid van de YWCA (Young Women Christian Association). De steun en opvang die Yvonne aan Martha biedt is uniek. Yvonne, talentvol en hoogopgeleid, en de vrijgevochten Martha, emancipatorisch en op zijn minst biseksueel. Een uitzonderlijk treffen, eigenzinnig en gepassioneerd.
Naar Londen, waar haar familie huist, wil Martha niet. De oorlog drijft haar naar de Filipijnen – een totale misrekening – maar het eindeloze verlangen naar onvoorwaardelijke steun brengt haar, na goede en minder goede tijden, snel bij de stormbestendige Yvonne terug. Aan de magie van het verbond komt echter een einde. Door verraad wordt Martha, nauwelijks dertig, naar Auschwitz gedeporteerd. Yvonne blijft achter, een bijzondere vrouw, een monument van dienstbaarheid.
Verzet, collaboratie, openlijk en verborgen antisemitisme, solidariteit en verklikking, vluchten en migreren, kolonisatie, pandemie en gender komen samen in deze vrouwengeschiedenis, te lezen als sensitieve non-fictie.
Marc Verschooris is geassocieerd onderzoeker bij het CEGESOMA.
-