Aantal 49–56 van 56 totaal

  • Wildernis-vernis

    Een filosoof in het Vondelpark
    Norbert Peeters
    2021-06-01
     17,90

    Wildernis-vernis

    Achter de sierlijk gedreven toegangshekken van het Vondelpark woedt een tweefrontenstrijd. Enerzijds verzet het park zich tegen de stadswildernis, de vervuiling en vandalisme van hordes parkbezoekers, anderzijds wapent het zich tegen de de stadswildernis, de vervuiling en het vandalisme, anderzijds wapent het zich tegen de wildernisnatuur van het moeras waaruit het park is opgetrokken. Recentelijk geldt op twee plekken in het park een gedeeltelijk staakt-het-vuren. Op twee publieksvrije eilandjes mag de natuur onverstoord haar gang gaan. Maar achter het vernis van ‘herwildering’, wat de nieuwste trend in het Nederlandse natuurbeheer is, gaat een ongemakkelijke waarheid schuil. In dit essay onderzoekt Norbert Peeters aan de hand van de historie van het Vondelpark de veranderende verhouding tussen mens en natuur.

     17,90
  • Verdwaald in de werkelijkheid

    De mens op zoek naar zijn plaats in de kosmos
    Hans Plets
    2021-05-11
     25,95

    Verdwaald in de werkelijkheid

    De mens stond eeuwenlang in het centrum van een behapbaar en geborgen universum, tot Copernicus de mens uit het centrum van de kosmos verjoeg, en we uiteindelijk zelfs verbannen werden naar een uithoek van de Melkweg, een onbeduidend stipje in een onpeilbaar groot universum. Hoe meer we weten, hoe raadselachtiger de wereld blijkt. Een kosmos geregeerd door toeval, zonder plan, zonder doel. Vandaag zijn we nog steeds op zoek naar het ultieme inzicht in de fundamenten van de werkelijkheid en onze verhouding tot de kosmos. Is onze eindbestemming wel bereikbaar? Zijn we niet stilaan hopeloos verdwaald?

    Hans Plets is fysicus, sterrenkundige en filosoof. In dit boek combineert hij deze drie domeinen bij zijn zoektocht naar onze kennis over de werkelijkheid en komt tot unieke inzichten op het gebied van de wetenschap, filosofie en geschiedenis.

     25,95
  • Boommensen

    Over nut en nadeel van de humanisering van de natuur
    Jozef Keulartz
    2020-11-03
     14,90

    Boommensen

    De laatste decennia is de muur die de mens tussen zichzelf en alle andere levende wezens op aarde heeft opgetrokken aan het verbrokkelen. De eerste opening in deze muur betreft de dieren. Alle vermogens en verworvenheden die voorheen uitsluitend aan de mens voorbehouden leken te zijn, vindt men nu ook bij dieren terug. Recent is een tweede opening in de muur ontstaan en worden ook aan planten verbazingwekkende vaardigheden toegeschreven; ze zouden in staat zijn om afwegingen te maken, problemen op te lossen, te voelen, te leren, te communiceren, enzovoort. Jozef Keulartz zet alle actuele ontwikkelingen op een rij en beschrijft helder zowel de lichtpunten als de schaduwzijden van de vermenselijking van planten. Keulartz besteedt veel aandacht aan de koning der planten: de boom, en aan de vele actiegroepen die zich het met bomen bezighouden, zoals de net opgerichte Partij van de Bomen, bomenridders en bomenstichtingen.

    Jozef Keulartz (1947) is emeritus hoogleraar milieufilosofie. Hij publiceerde veel over sociale en politieke filosofie. De laatste jaren schreef hij vooral over dierenethiek, milieufilosofie en natuurbeleid, waaronder ‘Dieren in ons midden’.

     14,90
  • Hek

    De ethiek van de grens tussen boerenland en natuurgebied
    Martin Drenthen
    2020-09-28
     14,90

    Hek

    Het stormt in het Nederlandse landschap. De maatschappij is verzeild geraakt in een verhitte discussie over de manier waarop we ons landschap moeten gebruiken. De actuele discussie over de wijze waarop wij in Nederland ons voedsel produceren, wordt gevoed door de stikstofdiscussie en bijvoorbeeld de komst van de wolf. Het produceren van voedsel is een gerechtvaardigd doel, maar waar ligt dan de grens? De verschillende posities in het debat over natuur versus veehouderij worden ondersteund vanuit verschillende morele opvattingen en ethische theorieën. Wat is belangrijker? Het actief waarborgen van het welzijn van onze fauna of moeten we de natuur zoveel mogelijk met rust laten? De Nederlandse
    boeren mengen zich fel in het debat, met een eigen pakket aan ethische overwegingen die deels overlappen met, maar deels ook tegengesteld zijn aan die van de natuurbeschermers. Martin Drenthen ontrafelt van beide partijen de argumenten en plaatst deze in een ethisch kader, zodat de discussie met alle voors en tegens in ieder geval helder gevoerd kan worden.

     14,90
  • Dieren in ons midden

    Samenleven met dieren in het tijdperk van de mens
    Jozef Keulartz
    2019-10-31
     24,90

    Dieren in ons midden

    Nederland is kampioen biodiversiteitsverlies. In Dieren in ons midden stelt de auteur de vraag hoe we in Nederland ruimte houden voor wilde dieren aan de hand van actuele thema’s. Moeten we de landbouw verder intensiveren om ruimte voor natuur te scheppen of juist natuurinclusief te werk gaan? Is de wolf een ramp of een zegen? Kan de dierentuin een belangrijke rol spelen bij het behoud van soorten? Is het ethisch en ecologisch verantwoord om uitgestorven soorten via genetische modificatie weer nieuw leven in te blazen?
    Over de vraag hoe we biodiversiteitsverlies kunnen stoppen bestaat tussen natuurbeschermers en de andere maatschappelijke geledingen grote verdeeldheid evenals onder dierenbeschermers en natuurbeschermers onderling. De auteur legt de mechanismen bloot van de strijd voor dieren, die een strijd tussen mensen blijkt te zijn.
    Jozef Keulartz (1947) is emeritus hoogleraar milieufilosofie. Hij publiceerde veel over sociale en politieke filosofie. De laatste jaren schreef hij vooral over dierethiek, milieufilosofie en natuurbeleid.

     24,90
  • Niet meer blaffen naar de maan

    Religie, wetenschap en magie in de vroege middeleeuwen
    Raoul Bauer
    2019-10-16
     25,00

    Niet meer blaffen naar de maan

    Zijn er tussen wetenschap, geloof en magie waterdichte schotten te plaatsen? Is er een verschil tussen een wonderbaarlijk mirakel en een te mijden toverkunstje? Is de rede enkel te vinden in de wetenschap of speelt die ook een rol in religie en magie? Hoe stond de kerk tegenover wetenschappelijke bevindingen?

    Raoul Bauer gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen en vindt ze onder meer in de geschriften van de grote wetenschappers uit de Middeleeuwen. We leren Isidorus van Sevilla kennen die een encyclopedie schreef die eeuwenlang gebruikt werd. Beda Venerabilis, dé wetenschapper bij uitstek van de achtste eeuw, onderzoekt mirakels, berekent de paasdatum en denkt na over het fenomeen van de getijden. Via de Karolingische renaissance komt Gerbert van Aurillac aan het woord, de paus-wiskundige van het ‘merkwaardige’ jaar 1000.

    Raoul Bauer, historicus en doctor in de letteren, is emeritus hoogleraar cultuurgeschiedenis in de Associatie van de K.U.Leuven. Hij publiceerde eerder bij uitgeverij Sterck & De Vreese het boek Karel de Grote.

    ‘We raken nooit dichter bij het begin van alles. In die zin is in de moderne natuurkunde niet anders dan de theologie van de middeleeuwen, toen er ook heel diepzinnige vragen werden gesteld, zonder dat er antwoorden kwamen.’ – Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica, Radboud Universiteit Nijmegen

     25,00
  • De vrije wil

    Gerard Bodifee
    2019-10-09
     24,90

    De vrije wil

    Kan ik doen wat ik wil? En kan ik willen wat ik wil? Wie zichzelf
    kent, weet het antwoord. Natuurlijk heb ik een vrije wil en kan
    ik doen wat ik wil zolang niets of niemand mij dwingt.
    Toch ontkennen tal van hedendaagse wetenschappers het
    bestaan van een vrije wil omdat zij menen dat de natuurwetten
    het menselijk gedrag determineren. Aan die ontkenning zijn
    dramatische consequenties verbonden. Welke verantwoordelijkheid
    draag ik nog als mijn handelingen alleen maar de effecten
    van blinde moleculaire processen zijn? Hoe zouden we de
    misdadiger nog iets kunnen verwijten? Hij handelde immers
    onvrijwillig. Een humane samenleving op deze basis inrichten
    is onmogelijk. In het dagelijks leven blijven we hoe dan ook
    kiezen en beslissen.
    Over deze kwestie woedt al eeuwenlang een discussie.
    Gerard Bodifee verkent de cruciale momenten die het debat
    blijvend inspireerden. Zo komen onder meer de opvattingen
    van Spinoza, Kant, Schopenhauer en de moderne natuurkunde
    aan bod.
    Ondanks al deze wijsheid en wetenschap is het wonderlijk dat
    het debat nog steeds niet is beëindigd. Hebben we een vrije wil?
    Het antwoord vinden we in ons dagelijks leven.

    Gerard Bodifee is astrofysicus, filosoof en essayist. Hij richtte het
    Huis voor Filosofi e op en organiseert cursussen en lezingen in
    binnen- en buitenland.

     24,90
  • Ferdinand Domela Nieuwenhuis

    Een romantische revolutionair
    Jan Willem Stutje
    2019-06-11
     39,90

    Ferdinand Domela Nieuwenhuis

    Weinigen spraken in Nederland zo tot de verbeelding als Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919). Tallozen zagen in hem een Verlosser. Waar Domela sprak, stroomden de zalen vol. Onder zijn charismatische leiding groeide de Sociaal-Democratische Bond uit tot een landelijke partij. Maar ook zat hij in de gevangenis wegens majesteitsschennis en stond hij in de top tien van meest gezochte anarchisten.
    Deze biografie presenteert Domela Nieuwenhuis als een internationale coryfee zonder wie het socialisme en anarchisme een minder utopisch aanzien had gekregen. Stutje beschrijft ook de tragiek in Domela’s privéleven: hij verloor drie echtgenotes en vijf kinderen.
    Jan Willem Stutje is historicus. Hij is verbonden aan de Universiteit Gent en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Met deze veelgeprezen biografie haalde Stutje de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs.

     39,90