Aantal 17–21 van 21 totaal

  • Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593

    Proef de smaak van de 16de eeuw
    Alexandra van Dongen, Christianne Muusers, Marleen Willebrands
    2020-11-12
     35,00

    Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593

    Het Excellente Kookboek van doctor Carolus Battus verscheen in 1593 te Dordrecht als afsluiting van een medisch werk. Het is het eerste gedrukte kookboek in de Republiek. Deze verzameling van zo’n driehonderd recepten laat op unieke wijze de veranderende keuken zien van de late middeleeuwen naar de moderne tijd. Neerlandici Christianne Muusers en Marleen Willebrands hebben dit historische kookboek hertaald in modern Nederlands, met uitgebreide achtergrondinformatie over Battus, zijn gezondheidsleer, de keukeninrichting en Battus’ kookkunst. Ruim dertig bewerkte recepten brengen de smaak van het verleden op uw bord. Kunsthistorica Alexandra van Dongen beschrijft de gedekte tafel en de tafelmanieren uit die tijd. De tafel illustreert zij met zestiende-eeuws tafelgerei uit de collectie van Museum Boijmans van Beuningen.

    Winnaar Joop Witteveenprijs 2022!

    De Joop Witteveenprijs wordt uitgereikt aan een publicatie van de afgelopen twee jaar, waarin de geschiedenis van voeding in Nederland en België in de breedste zin van het woord is beschreven, aan de hand van gedegen historisch onderzoek. De ‘breedste zin van het woord’ slaat op onderzoeken over de geschiedenis van kookboeken, culinaire gebruiken, ingrediënten, huishoudkunde, etiquette, restaurants en voedingsleer, en nog veel meer. Dit jaar gaat de prijs naar Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 van Marleen Willebrands, Christianne Muusers en Alexandra van Dongen.

     35,00
  • Ontdek Piemonte

    Proeven van cultuur en gastronomie
    Gido van Imschoot
    2019-10-09
     29,90

    Ontdek Piemonte

    Piemonte betekent ‘voet van de bergen’. Deze streek grenst aan de Alpen, Frankrijk en Zwitserland. De unieke ligging kleurt het uitzicht tot op vandaag: elke vallei en heuvel lijkt wel bezaaid met fraaie kastelen, torens, buitenhuizen en monumenten.

    Maar er is meer. Piemonte betekent ook gastronomie. Hier vind je de lekkerste noten, de kleurrijkste paprika’s, tientallen soorten gedroogde en gekookte salami’s, berghammen, sappig fruit, heerlijke wijn, de grootste keuze aan kazen van heel Italië en verschillende soorten rijst. Onvergetelijk zijn de truffelmarkten in Alba, Asti en Canelli.

    Met Ontdek Piemonte heeft culinair journalist en Master Sommelier Gido van Imschoot de ideale inspiratiegids geschreven. Boordevol praktische reisinformatie, de belangrijkste bezienswaardigheden en adresjes om te eten, te slapen en uiteraard om wijn te proeven.

     29,90
  • Met thee aan tafel

    30 recepten met bijpassende thee
    Kristin van Eetvelt
    2019-10-04
     24,90

    Met thee aan tafel

    In tegenstelling tot wijn en bier overheerst thee nooit de smaken
    op het bord, maar versterkt ze juist. Thee is daarom de perfecte
    vervanger voor wijn bij een maaltijd.
    In MET THEE AAN TAFEL neemt Culinair theesommelier®
    Kristin Van Eetvelt ons mee, op zoek naar de mooiste natuurlijke
    thee. Ze introduceert een totaal nieuwe manier om thee te
    drinken bij de maaltijd. Hiervoor ontwikkelde Kristin ‘The Art of
    Teapairing’ waarbij ze rekening houdt met de bewerkingen van
    het theeblad, de geuren die ontstaan en de smaaksensaties van
    warme en koude prikkels. Zes theesoorten passeren de revue,
    waarbij Kristin ons leert proeven, ruiken, en vooral ook genieten
    van deze oudste drank ter wereld.
    Chefkok Kris Weygers heeft speciaal voor dit boek dertig
    recepten gecreëerd. Ze zijn eenvoudig te bereiden met een
    beperkt aantal lokale en seizoensgebonden ingrediënten waarbij
    eerlijke smaken en geuren de boventoon voeren.

    Kristin Van Eetvelt is Culinair theesommelier®. Ze geeft opleiding en
    theeadvies aan Horeca en organiseert Culinaire Thee Belevingen voor ieder
    die het wil! Vind haar op www.kristinvaneetvelt.be

     24,90
  • Pomologia

    Dat is beschryvingen en afbeeldingen van de beste soorten van appels en peeren
    Johann Hermann Knoop
    2015-12-15
     27,50

    Pomologia

    Het baanbrekende werk van Johann Hermann Knoop, ‘tuinman’ van Maria Louise van Hessen Kassel (stammoeder van ons vorstenhuis), werd oorspronkelijk in 1758 uitgebracht. Met zijn beschrijvingen en illustraties van de ‘beste appel- en peervariëteiten die in Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en andere landen met uitsterven bedreigd waren en daarom gekweekt werden’ mag Knoop met recht de grondlegger van de pomologie worden genoemd, de tak van plantkunde die gespecialiseerd is in de studie van fruitsoorten.
    Van Roomse Griet tot Paradijsappel, van syden hemdje tot Doeke Martena. Ze staan allemaal in dit boek. Net als al die perensoorten: van Engelse koningin tot sonder sieltjes.
    Nog altijd is dit werk geliefd bij tuinliefhebbers en fruitkwekers over de hele wereld.

    Het oorspronkelijke boek is opnieuw gedigitaliseerd en verschijnt hier in gebonden, full colour heruitgave.

     27,50
  • Oranjekoek

    Tryntsje Nauta
    2014-12-03
     39,90

    Oranjekoek

    Zoveel Friese bakkers, zoveel oranjekoeken. Een Fries feest is niet compleet zonder oranjekoek. Het zoete banket kent een lange historie en is uitgegroeid tot een feestelijk symbool. Maar zoals ‘dé Fries’ niet bestaat, heeft ook dé oranjekoek vele verschijningsvormen. In een tot fotostudio
    omgebouwd busje is beeldend kunstenaar Tryntsje Nauta op bezoek geweest bij alle drieënnegentig Friese bakkers om hun oranjekoek te documenteren.

    Safolle bakkers, safolle oranjekoeken. In Frysk feest is net kompleet sûnder oranjekoeke. It swiete banket hat in lange histoarje en is útgroeid ta in feestlik symboal. Mar sa as ‘dè Fries’ net bestiet, hat ek dè oranjekoeke in soad ferskiningsfoarmen. Yn in ta fotostudio omboud buske gie keunstner Tryntsje Nauta op besite by alle trijeennjoggentich bakkers om harren oranjekoeke te fotografearjen.

    There are as many oranjekoeken as there are bakeries. A Frisian party is not complete without oranjekoek. This sweet pastry has a long history and has gradually developed into a festive Frisian icon. But just as there is no stereotypical Frisian, likewise oranjekoek comes in many forms. In a minibus converted into a photographic studio photographer Tryntsje Nauta visited all the ninety-three bakeries to photograph their oranjekoek.

     39,90